Torek, 21.12.2021

Intervju po koncu jeseni 2021/22: Tadej Apatič

Pred nami so še zadnji dnevi do izteka koledarskega leta 2021, s tem pa se tudi že bliža zimsko pripravljalno obdobje za našo člansko ekipo. Medtem, ko so igralci na zasluženem odmoru pa je klubsko osebje že zavihalo rokave. O dogajanju v jesenskem delu sezone in o pogledih naprej smo se danes v klubskih prostorih pogovarjali s športnim direktorjem Tadejem Apatičem.

Kakšna je splošna ocena jesenskega dela sezone 2021/22, ki so ga Beltinci zaključili v sredini lestvice na 8. mestu. Kako ste zadovoljni s prikazanim in uvrstitvijo?

Generalno gledano sem jaz, pa to velja tudi za člane uprave, zadovoljen. Predvsem me veseli naša igra. V tej polsezoni smo naredili velik korak naprej v tem segmentu, saj želimo igrati. Ne preskakujemo igro, proti vsaki ekipi znamo igrati. Lahko bi rekli celo, da lažje igramo z ekipami, katere so bolj odprte, katere željo igrati z nami, nekaj več težav pa smo imeli z ekipami, ki so se proti nam zaprle. Lahko povem, da je tudi v želji po tem poleti prišlo do nekaj kadrovskih in tudi trenerske menjave. Mi v klubu gledamo na to, da ustvarjamo rezultate in da ob enem tudi razvijamo te mlade igralce, ki jih imamo. Tako, da koncu zelo pozitivna ocena jesenskega dela sezone.

Na 18. odigranih tekmah je klub zabeležil 6 zmag, 7 remijev in 5 porazov (Bilje, Triglav, Fužinar, Nafta, Rudar). Ali bi lahko na kateri od teh tekem osvojili več točk ali pa je bil to maksimum te ekipe?

Glede na to, da imamo dokaj mlado in neizkušeno ekipo, se bo še naprej dogajalo (tudi pri izkušenejših se), da pride do neke slabše dnevne forme. Primer tega je bila ena izmed redkih takih tekem v Biljah, ko smo izgubili z 0:4. Drugi večji poraz se je zgodil proti Rudarju na zadnji tekmi, ampak na tej tekmi smo imeli že kar nekaj težav s kadrom, tudi med samo tekmo so se dogajale nekatere stvari, katere so nas vrgle iz tira, da bi lahko morda prišli do bolj pozitivnega rezultata. Kar se tiče ostalih tekem pa bi lahko rekel celo, da smo bili bolj oškodovani kot pa srečni s kakšno točko. Po mojem mnenju bi lahko imeli štiri do šest točk več, ampak ne moremo biti zdaj preveč požrešni. Črta se potegne na koncu in na podlagi vsega mislim, da je točkovni izkupiček realen. Na srečo skozi sezono ni bilo večjih težav kar se tiče okuženosti s korona virusom, smo pa imeli kar nekaj težav s poškodbami, ki pa niso bile posledica trenažnega procesa, ampak je šlo predvsem za križne vezi in podobne zadeve, ki so malo hujše. Tudi poškodbe se v nogometu dogajajo, na to žal ne moremo vplivati.

Če pogledamo lestvico po 18. odigranih krogih, lahko morda poveste ali vas je katera izmed ekip nekoliko presenetila ali razočarala z uvrstitvijo, glede na pričakovanja pred sezono? Se vam zdi končna podoba lestvice realna?

Lestvica je po mojem mnenju dokaj realna. Vidimo, da so v zgornjem delu lestvice ekipe, ki že imajo neke izkušnje. Edino presenečenje je morda Rogaška na tretjem mestu. Toda vemo, da imajo v ozadju močnega sponzorja, prav tako so se primerno okrepili. Presenečenje so predvsem iz tega vidika, ker je po prihodu iz 3. SNL težko menjati velik del ekipe pa vseeno biti tako uspešen, toda njim je uspela ta neka serija dobrih rezultatov, imeli so tudi nekaj sreče, ampak jaz vedno pravim: na koncu bomo videli, kje bo kdo pristal. Morda so nekakšno presenečenje tudi Brežice, ki so sicer lani bile podobno presenečenje kot letos Rogaška, zdaj pa so na dnu, ampak, jaz vedno poudarjam, na dolgi rok tako številno kadrovanje ponavadi ne pije vode, ker se lahko zgodi prav to kar se je njim. So pa finančno zelo stabilen klub, morda celo za med prvih pet v ligi, ampak imajo druge težave. Pri nas pa je zgodba taka, da rastemo iz leta v leto počasi, trudimo se vključevati čim več naših domačih igralcev in lestvica kaže naše trenutno stanje. Verjamem pa, da bomo v prihodnje lahko še precej nevarni. Vse ostalo pa je več ali manj po pričakovanjih.

Morda Krka?

Tudi pri Krki se pozna, da je bilo poleti veliko odhodov. Odšel je trener, klub so zapustili tudi nekateri nosilci igre. Šli so v neko preobrazbo, zato po tej strani morda niso tako presenečenje. Se pa verjetno sedaj sestavljajo in bodo lahko nevarni v drugem delu sezone.

Poleti je bilo nekaj kadrovskih sprememb tudi v našem klubu, ekipa se je še pomladila. Kako ste sedaj po pol sezone zadovoljni z opravljenim v poletnem prestopnem rokom? Ste zadovoljni z učinkom novincev v ekipi?

Očitno smo dobro kadrovali. Kot ste omenili, je bistvenega pomena predvsem to, da smo pomladili ekipo pa imamo kljub temu dobre rezultate. Ne smemo pa pozabiti niti na to, da je bila ena izmed ključnih potez menjava trenerja, kateri je naredil to razliko, saj zna iz igralcev potegniti najboljše. Moramo se zavedati, da če želimo iti na to pot, na kateri ustvarjamo mlade igralce, ki jih potem pripravimo, da bodo šli na višji nivo, je ta trenerjeva roka zelo pomembna in dobrodošla. Predvsem s to menjavo smo po mojem mnenju zadeli v polno.

Ostaniva pri trenerju g. Damjanu Gajserju. Kako v klubu ocenjujete njegovo delo po jesenskem delu sezone?

Že preden je prišel v Beltince, smo vedeli, da so njegove kvalitete nesporne, ima veliko trenerskega znanja, tudi povratne informacije igralcev so dobre. Seveda ima še prostor za napredek, predvsem med samo komunikacijo in vodenjem, to se trener tudi zaveda. Je pa tudi on, kolikor vem, zadovoljen pri nas, zaveda se, da lahko še napreduje. Definitivno bomo ostali še naprej v sodelovanju.

Bliža se tudi zimski prestopni rok. Bodo kakšne spremembe tudi kar se tiče kadrovanja? Na katerih položajih bi se bilo potrebno okrepiti?

Definitivno smo nekoliko prikrajšani v napadu, saj imamo samo enega klasičnega napadalca. Sigurno pa s kadrovanjem ne bomo šli z glavo skozi zid. Gal Grobelnik je predvsem na koncu jeseni dokazal, da je potreboval nekaj časa, da se privadi na ta ritem. Sedaj bo dal skozi priprave, tako da ne vidimo smisla, da bi iskali nadomestitev zanj, predvsem iščemo zamenjavo zanj, v primeru, če bi prišlo do njegove poškodbe. Torej igralca, ki bi bil v drugem planu in bi ga lahko v tem primeru nadomestil. Veliko bo odvisno tudi od situacije z Aljažem Antolinom. V primeru, da bi se izkazal v pripravljalnem obdobju pri Mariboru in bi ga poklicali nazaj, smo pripravljeni na njegovo mesto pripeljati neko podobno kvaliteto. Vidimo, da je zelo pomemben člen ekipe. Pomembno je predvsem v osrčju ekipe imeti takega igralca, ki s svojimi kvalitetami in angažiranostjo pomaga ekipi. Nekaj težav imamo tudi v obrambi, ampak predvsem zaradi poškodb Kuzme in Kaučiča. Tu se bomo skušali nasloniti predvsem na naše igralce. Naj še enkrat omenim, da je naš cilj, da se vedno najprej ozremo na domače igralce, preden pogledamo ostali trg. Tako se iz posoje vrača Žiga Hartman, tudi Anžeta Legena, ki je naš igralec, pa je v jeseni nastopal za Odrance, bomo priključili k članski ekipi. Najprej računamo na njih, potem pa bomo videli, kako se bodo stvari odvijale naprej.

Določene okrepitve bi lahko spomladi predstavljali tudi igralci, ki so se v jeseni ubadali s poškodbami. Kako je z njimi, se kateri vračajo že za začetek priprav?

Se strinjam. Vrača se Alen Andrejč, ki je bil že priključen k ekipi na zadnjih tekmah jesenskega dela, ampak okrepitev za ekipo bo predstavljal predvsem, ko bo dal skozi celotne priprave. Največjo okrepitev pa vidimo predvsem v Maksu Zormanu, saj na njegovem položaju pogrešamo levičarja. On je že v procesu rehabilitacije oziroma saniranja poškodbe. Začel je že s treningi, pričakujemo pa, da bo tam nekje v začetku februarja pripravljen za največje napore. Želimo si pa seveda, da bi odigral sezono kakšnih koli težav. Imeli smo tudi nekaj vmesnih poškodb, nekaj težav je imel Marko Maučec, na koncu smo ostali brez Luke Mariča, delno poškodovan je bil tudi Chris Cener. Tu imamo še kar nekaj rezerv. Če se nas bodo poškodbe v prihodnje nekoliko bolj izogibale, bomo imeli zelo kvalitetno ekipo.

Kakšen je načrt aktivnosti za zimske priprave in kakšni so cilji za pomlad?

Načrt je v bistvu že pripravljen. Zimske priprave bomo opravili v domačem okolju. Približno sedem tekem je že dogovorjenih. Večino priprav bomo opravili na umetni travi, nekatere tekme bomo odigrali tudi v gosteh. Želja in motivacija vseh nas v klubu je naskakovati končno tretje mesto, katero je realno dosegljivo. Če nam bo to uspelo mislim, da bomo vsi skupaj z javnostjo zelo zadovoljni. Načeloma pa je vsaka uvrstitev od osmega mesta navzgor za nas korak v pravo smer.

Klub je na prvem mestu po obiskanosti domačih tekem v tej sezoni (na 9 domačih tekmah se je zbralo skupno 3.350 gledalcev), nekateri navijači so se letos odpravljali tudi na gostovanja. Kako ste zadovoljni z obiskom in podporo navijačev?

Lestvica obiskanosti pove veliko, seveda pa na tem ne bomo zaspali. Zadovoljni smo predvsem z odzivom tudi po zadnji tekmi, ko smo izgubili z Rudarjem, pa so nam gledalci namenili aplavz in spodbudo. Čutila se je energija med nami in mislim, da moramo na tem graditi. Trudimo se tudi s pomočjo vseh, ki prispevajo kakšne ideje, z marketingom in podobno, pripravljamo pa tudi nekaj novosti.

Lahko omeniva kaj glede teh novosti?

Za navijače pripravljamo klubsko trgovino, da bodo lahko kupili različne navijaške artikle. Ta ideja je v zaključnih pogovorih, tako da bo kmalu zaživela. S tem namenom smo tudi že angažirali osebo za odnose z javnostjo. Definitivno bomo s službo, ki je sedaj pristojna za to, naredili vse kar je v naši moči, da bomo gledalcem ponudili čim več. Mislim, da so k rezultatom in podobi ekipe pripomogle tudi osebe, ki so se priključile klubu in pomagajo na različnih področjih. Tu moram omeniti tudi vse ljudi, ki pomagajo glede organizacije tekme, pomoči pri šanku, redarje in tako naprej. S tega vidika smo zelo zadovoljni, nikoli pa stvari niso tako dobre, da ne bi mogle biti še boljše. Želimo si še naprej napredovati na številnih področjih. Vemo, da tudi, ko smo igrali v Prvi ligi, brez te pripadnosti in pomoči ljudi okoli kluba ne bi mogli delovati. Tudi ti ljudje nam dajejo dodatno energijo za opravljanje našega dela.

Še vedno smo v časih, ko na klube vpliva tudi situacija s korona virusom. Kako se v teh časih čuti podpora sponzorjev?

Moram povedati, da sem po eni strani celo presenečen, da nismo bili pretirano oškodovani. Nekatere manjše organizacije nam v teh časih morda niso mogle toliko pomagati, kar je logično, saj so imele tudi same težave, smo pa po drugi strani pridobili tudi nekatere druge sponzorje, ki so v nas prepoznali potencial. Vse je seveda povezano z rezultati. Vemo, da morajo tudi oni nekaj imeti od tega, to je nam povsem jasno. Bomo se trudili tudi v tej smeri, da jih bomo čim bolje zastopali in predstavljali po Sloveniji in morda tudi izven meja.

Za konec, če se dotakneva še nogometne šole. Kako je prišlo do samega sodelovanja z klubi znotraj občine in kako ste zadovoljni z opravljenim delom v nogometni šoli Aluvar Beltinci doslej, kakšni so cilji glede mlajših selekcij v prihodnje?

Do tega je privedla predvsem sama situacija glede korona virusa, saj se je glede mlajših selekcij vse skupaj ustavilo, potem pa se je bilo težko vrniti. Pa tudi v preteklosti smo imeli številne težave na različnih področjih. Moram povedati, da je tu zelo pomembno vlogo na mojo pobudo odigral župan g. Marko Virag. On vedno poudarja, da želi, da se daje poudarek mladim, to mi je pri njem zelo všeč. Tudi Uroš Tratnjek je tu videl smisel, omeniti moram tudi Marka Močnika. Skupaj smo potem prišli do te ideje, da bi morali zakopati bojno sekiro iz preteklosti, saj je bilo pred časom to rivalstvo že znotraj same občine. Vesel sem, da je prišlo do tega sodelovanja, saj verjamem, da je to edina prava pot. V to zgodbo smo šli poleti in te pol sezone bi lahko brez kakršnega koli pretiravanja ocenil kot zelo pozitivno. Pravzaprav sem celo presenečen, da je projekt tako hitro uspel. To kažejo tudi rezultati s številom otrok, všeč mi je, da so se tudi starši začeli angažirati in pomagati pri organizacijah tekem. Imamo pa še veliko rezerv. Dosegali smo tudi kar dobre rezultate, tudi z mladinci in kadeti, kjer smo imeli največ težav s sestavo ekipe, smo pri vrhu lestvice, borimo se za kvalifikacije, ampak ne bomo prehitevali. Začeli smo z določenimi aktivnostmi, analizirali smo katere stvari so bile slabe, katere je potrebno peljati naprej, katere nadgraditi, katere popraviti in jaz verjamem, da so osebe, ki so v upravnem odboru, ki je sestavljen tako, da so v njem po en član iz vsake vasi, dovolj motivirane in da imajo dovolj energije, da speljemo zgodbo tako, kot smo si jo zamislili. Je pa to seveda zgodba na dolgi rok.

Preden se vse skupaj nadaljuje pa so pred nami še prazniki…

Ob tej priložnosti bi vsem, ki so tekom jesenskega dela sezone pomagali na različnih področjih, pa tukaj mislim na vse od hišnika, redarjev, oseb, ki pomagajo pri šanku, piar službe, fotografov, zdravnikov … zaželel lepe bližajoče se praznike. Želim jim, da ostanejo zdravi, po novem letu pa naj pridejo nazaj polni energije, izzivov in motivirani, da naredimo uspešen rezultat, ki si ga želimo in da gremo še stopničko višje.